De bijen

Er zijn wilde bijen en  honingbijen. De meeste wilde bijen zijn solitair maar honingbijen leven in volken, zogenaamde ‘Immen’.  In een volk leeft één koningin samen met duizenden werksters en een beperkt aantal mannelijke bijen: darren.

De darren zijn er alleen gedurende de zomer. Hun functie is  om een koningin te bevruchten tijdens haar bruidsvlucht. Later in het seizoen worden deze darren door de werksters op een bepaald moment zelfs buiten de kast gezet en vaak afgestoken (de zogenaamde darrenslacht). In de winter zijn er dan geen of nauwelijks darren in de kast. Er worden geen opvreters gehouden.

De honingbijen blijven gedurende de winter in de kast dicht bij elkaar op een mooie bolronde tros. Ze houden geen winterslaap! Ze eten van hun eigen honingvoorraad en zijn bezig zichzelf en de koningin warm te houden.

Zodra de temperatuur in het vroege voorjaar gaat stijgen zal de koningin eitjes gaan leggen en gaan de werksters (nog winterbijen) dit broed verzorgen en voeren met het voer wat in de kast aanwezig is. Al gauw zal er ook nieuw stuifmeel verzameld gaan worden.

Na 21 dagen komen de jonge bijen (grijsjes) uit de raatcellen te voorschijn. Zij beginnen hun leven met het poetsen en schoon maken van de raatcellen voor het volgende eitje. In een later stadium gaan de werksters aan de slag als haalbijen om stuifmeel, honing, propolis en water binnen te halen. Ook een carriere als bouwsters van raatcellen is mogelijk.

De levensduur van een bij is sterk afhankelijk van hoe hard ze  moet werken. Zomerwerksterbijen leven gemiddeld  6 tot 8 weken, de winterwerksterbijen daarentegen ongeveer 5 maanden.

De bijen van Imkerij Natuurbij kunnen altijd leven van en overwinteren op hun eigen honing. Dit is niet algemeen: in imkerland wordt meestal zo veel mogelijk  honing geoogst en de bijen bijgevoerd met suikerwater. Wat dit betekent voor de kwaliteit van de honing en de levenskwaliteit van de bijen, laat zich raden. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *