De honing

Honing is de vloeibare substantie die ontstaat als bijen nectar die ze uit bloemen verzamelen, gaan bewerken. De nectar wordt zowel door chemische processen in de bij (toevoegen van enzymen) als door natuurkundige processen (indikking door verdamping) omgezet naar honing. Door het omzetten van nectar naar honing wordt de vloeistof suikerrijker, voedzamer en is langer houdbaar. Honing bestaat grotendeels uit nectar.

De haalbijen die een bloem bezoeken, zuigen de vochtige grondstoffen naar hun honingmaag en voegen er daar direct al de eerste enzymen en goede bacteriën aan toe. Na thuiskomst wordt deze al verrijkte nectar aan de huisbijen afgegeven. Doordat de nectar vervolgens nog meerdere malen door de bijen aan elkaar wordt doorgegeven, komen er een steeds meer enzymen in de honing.

Door met de vleugeltjes te wapperen creëren de bijen ventilatie en wordt de nectar ingedikt: van ongeveer 80% vocht naar een vochtgehalte van circa 16 – 20%. Pas dan wordt de honing door de bijen verzegeld met wasdekseltjes.

Sommige honingsoorten zijn vloeibaar, andere meer gekristalliseerd. Alle soorten zullen op den duur kristalliseren, de een iets sneller dan de ander, dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit. Om honing weer vloeibaar te maken, kan de pot in een waterbad van max. 40 graden worden gezet. Verwarm de honing niet boven de 40 graden want honing bevat enzymen die lichaamsprocessen ondersteunen die door hitte vernietigd kunnen worden.

Er bestaan veel soorten honing. Kijk ook eens op: www.honinggezond.nl

Een deel van onze bijen heeft een eigen bijenhotel: NOVOTEL Schiedam 🙂 Begonnen met een zwerm die we daar geschept hebben (zie ‘nieuws’op de home-pagina) staan er inmiddels 2 kasten. In een mooi samenwerkingsverband is het nu mogelijk daar ook de honing van deze bijen te kopen. In luxe potjes met een etiket van Novotel zelf, staat daar nu heerlijke honing naar de hotelgasten te lonken. Maar iedereen kan natuurlijk NOVOTEL binnenstappen en een potje plaatselijke Schiedamse Honing kopen!

Ook staan er 4 kasten op de Permacultuurtuin aan de Keilehaven in Rotterdam. Blije bijen -want veel bijenvoeding in de omgeving- creëren daar prachtige Rotterdamse Honing.

En tot slot staan er sinds kort ook 2 kasten in Rozenburg. Met zwermen van voorjaar 2018. Deze volkjes mogen eerst nog groeien en zullen volgend jaar naar verwachting Rozenburgse Honing gaan leveren.

Op onze  locaties  is de dracht divers  (bloeiende planten en bomen) en krijgt de honing de algemene naam Bloemenhoning, of Nederlandse Honing.

Tot nu toe heeft de honing van onze bijen een vochtpercentage van ongeveer 17% wat inhoudt dat deze honing volgens de warenwet 2 jaar houdbaar is. Natuurlijk is het veel langer houdbaar maar dat mag niet op het etiket staan. Het lukt trouwens ook niet om lang  met een potje van dit heerlijke product te doen 🙂 

Waar is de honing te koop?

 • op afspraak aan huis: in Rozenburg
 • op afspraak bij de Permacultuurtuin in Rotterdam
 • tijdens de open dagen van de Permacultuur Voedseltuin, Keileweg 8, Rotterdam – nieuwe datum nog niet bekend
 • bij NOVOTEL Schiedam

De prijs

Eigenlijk zou een potje honing minsten € 10,00 moeten kosten vanwege al het werk dat de bijen er in gestoken hebben, maar ja dat is niet zo leuk voor de consument…

Dus,  de gangbare prijs voor deze mooie honing is momenteel € 5,50 per pot van 450 gram.

Op bestelling grotere potten mogelijk:  700 gram – € 8,50

NIEUW: pot honing met raat er in: resp. € 7,50 en  € 11,00

En vraag ook eens naar de leuke 6-kantige cadeau-potjes van 350 gr. –  € 4,50

De luxe potjes bij Novotel hebben een inhoud van 250 gram en worden door Novotel geprijsd.

rond 450 gr. 450 gr.

 

Let op: honing schijnt niet geschikt te zijn voor kinderen jonger dan 1 jaar vanwege een bepaalde bacterie waar zuigelingen niet tegen zouden kunnen.

 

3 Reacties op “De honing

 1. Geachte meneer, mevrouw,

  Ik ben blij dat ik jullie website hebt gevonden. Wat fijn al die informatie en dat zo dichtbij huis!

  Ik vroeg mij af of ik nog een potje Rozenburgse Honing kan kopen?
  Ik hoor het graag van u. Mvg F. Jochems

 2. Elizabeth en Ben wat een super lekkere honing maken jullie bijen. Je kan blijven snoepen. .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *