De imkers

Ben Tobé: in het dagelijks leven onderhoudstechnicus en in een groot deel van de vrije uren imker in hart en nieren.

CRYSTAL“Mijn interesse voor  de natuur heb ik eigenlijk al mijn hele leven gehad, als kind  al stekte ik takjes en zaaide zaadjes om ze op te kweken. Daarnaast was er mijn interesse voor techniek en mysterie. Pas op latere leeftijd ontstond de interesse in bijen en in 2011 resulteerde dat in het deelnemen aan  een opleiding’ beginnend imker’. Daar kwam ik er achter dat er heel veel bij komt kijken om bijen te houden en te verzorgen. In de praktijk komt het er op neer dat de bijen gewoon hun ‘ding’ doen (zij hebben het cursusboek niet gelezen) en de imker anticipeert daar op, stuurt pas bij  als het echt nodig is.”

Elizabeth Baart, stond ooit voor de klas, heeft een praktijk in aanvullende geneeswijzen gehad, is moeder, grootmoeder, priesteres, echtgenote en daarnaast dus ook imker.

“Het enige werkstuk waar ik vroeger op school een supercijfer voor kreeg, was dat van biologie: over bijen. Dat ging eigenlijk alleen over de feiten, maar de basis was gelegd…

Op de cursus ‘bijenhouden’ die ik in 2011 heb gevolgd, raakte ik gefascineerd door het organisme dat een bijenvolk is.  Hoe individuen in prachtige samenwerking grootse dingen voor elkaar kregen….

Als geslaagde cursisten kregen mijn man en ik 2 bijenvolkjes mee naar huis. Deze volkjes hadden al vrij snel een trauma (en wij ook): ze stonden op het dak van de aanbouw van ons huis waar brand uit brak. Ze hebben het toen overleefd maar 1 van de 2 volken is later alsnog dood gegaan.

Het volk dat overbleef is als het ware ons ‘stamvolk’ geworden en inmiddels hebben we 8 bevolkte kasten. Deze uitbreiding is te danken aan de zwermlust van de dames die zich niet wensen te beperken tot een te krap wordende kast :). ”

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *