Stadsimkerij

Bijen in de stad hebben het tegenwoordig vaak beter dan hun soortgenootjes op het platteland. Hoe kan dat?

De reguliere landbouw is door het gebruik van monoculturen en gewasbestrijdingsmiddelen geen gezonde leefomgeving meer voor insecten die het van bloeiende gewassen moeten hebben.

In de stad daarentegen zijn vele tuinen en parken met bloeiende planten en bomen. En er ontstaat steeds meer bewustwording over de relatie gezonde planten – gezonde bijen. Gemeenten leggen soms zelfs ‘bijenparcoursen’ aan.

De stadsimker heeft dezelfde taken als een buitenimker: zorgen dat de bijen goede kasten voor hun bewoning krijgen, zorgen dat de bijen voldoende ruimte hebben in hun kast of korf, de gezondheid van het bijenvolk controleren en in de gaten houden of er voldoende dracht is in de vorm van bloeiende planten of bomen. Zorgen voor blije bijen dus die daardoor zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen leven.

Een deel van onze bijen heeft een eigen bijenhotel: NOVOTEL Schiedam 🙂 Begonnen met een zwerm die we daar geschept hebben (zie ‘nieuws’op de home-pagina) staan er inmiddels 2 kasten. In een mooi samenwerkingsverband is het nu mogelijk daar ook de honing van deze bijen te kopen. In luxe potjes met een etiket van Novotel zelf, staat daar nu heerlijke honing naar de hotelgasten te lonken. Maar iedereen kan natuurlijk NOVOTEL binnenstappen en een potje plaatselijke Schiedamse Honing kopen!

Ook staan er 4 kasten op de Permacultuurtuin aan de Keilehaven in Rotterdam. Blije bijen -want veel bijenvoeding in de omgeving- creëren daar prachtige Rotterdamse Honing. Écht wel.

En tot slot staan er sinds kort ook 2 kasten in Rozenburg. Met zwermen van voorjaar 2018. Deze volkjes mogen eerst nog groeien en zullen volgend jaar naar verwachting Rozenburgse Honing gaan leveren.

 

4 Reacties op “Stadsimkerij

 1. Hoi Elizabeth
  Goh wat fijn om te lezen. Ik wil dan graag op de lijst voor
  voor Rozenburgse honing. Ben nu bezig met Honing uit
  uit Lottum. Daarvoor van imkers van de Kwade
  Hoek. Tot dans en groetjes Marianne

 2. Hay,
  Ik ben op zoek naar Rotterdamse stadshoning,kocht dit vroeger bij Groos in het centrum,nu kan ik nog niet vinden in welke winkel of huisadres ik dat kan kopen,hoor het graag van jullie,ik eet dit om minder last te hebben van de hooikoorts en natuurlijk het bijenvolk te helpen overleven en het eten van honing is natuurlijk geen straf.

  • Hallo Eric Jan,

   Van de Rotterdamse honing is op dit moment geen voorraad meer. Het wachten is tot de dames voldoende nieuwe voorraad aangelegd hebben.
   Er is nog wel cremehoning van de locatie Schiedam.
   Honing kan eventueel afgehaald worden in Rozenburg, net onder Rotterdam.
   Tijdens de Open Imkerijdagen staan we op zaterdag 14 juli a.s. met voorjaarshoning op de locatie Voedseltuin Rotterdam (Gedempte Keilehaven)

   Met vriendelijke groet,
   team Imkerij Natuurbij
   Elizabeth Baart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *